ADRIAAN RUDOLF PIETER MEES

Slachtoffer van de “Silbertanne-moorden”
ADRIAAN RUDOLF PIETER MEES
Rotterdam 25-08-1883 – Apeldoorn 20-07-1944
Graf Oude Begraafplaats Vaassen

A. R. P. (Adriaan) Mees

Mees is geboren in een rijke bankiersfamilie.

Op een veiling in 1910 koopt hij de toenmalige “Geelmolen” in Vaassen.
In 1911 laat hij de toenmalige Geelmolen helemaal afbreken. Direct daarna laat hij op dezelfde plek een nieuw gebouwencomplex bouwen de modelboerderij “De Geelmolen”. Hij is in Vaassen zeer actief. Zit in allerlei plaatselijke organisaties zoals de woningbouwvereniging, de boerenleenbank, de VVV, de VPKV en lid van de raad van bestuur van “De Industrie” In 1929 verhuist de familie Mees naar Apeldoorn. De “Geelmolen” verpacht hij dan.

Tijdens de Nazi-bezetting van Nederland laat Mees zich regelmatig publiekelijk negatief uit over het Nationaal Socialisme en de Duitse bezetting. Hij staat dan ook bij de Duitse overheersers bekend als een felle tegenstander.

Op 28 juni 1944 doet de Apeldoornse ondergrondse een aanslag op de pro-Duitse directeur van het Gewestelijk Arbeidsbureau. Dat bureau werkt mee aan het aanleveren van dwangarbeiders voor de Duitse oorlogsindustrie. De Duitse Sicherheidsdienst ( SD) geeft in het geheim opdracht deze aanslag te vergelden. Op de “dodenlijst” van de “Aktion Sibertanne” staan de Apeldoorners Schermerhorn en Mees.

Aktion Silbertanne was een codenaam voor een serie moordaanslagen en sluipmoorden die door Nederlandse SS’ers en Nederlandse Oostfrontveteranen is uitgevoerd vanaf najaar 1943. Op de geheime lijst staan namen van “Duits vijandige ” Nederlanders die uit de weg geruimd moesten worden als het verzet een collaborateur had omgebracht. Voor iedere dode drie mensen van die geheime lijst. De werkwijze van de moordcommando’s was, aan huis aanbellen en in de deuropening doodschieten of ergens langs de kant van de weg.

Op 19 juli 1944 rijden twee auto’s met valse nummerbordplaten door Apeldoorn. Bij het eerste “huisbezoek” dat ze afleggen blijkt de gezochte persoon niet thuis. Dan maar naar het tweede adres aan de Genistalaan. De SD-er Polak rijdt in de auto die voor het bewuste huis stopt. De SD-er Slop belt aan. Als mevr. Mees opendoet vraagt hij met een brief in zijn hand of dhr. Mees thuis is. Mees komt aan de deur en krijgt de enveloppe aangereikt. Gelijktijdig vuurt de SD-er Kromhout een paar keer op zijn borst. De beide mannen rennen weg springen in de wachtende auto met Polak en de auto vertrekt met gierende banden. Mees wordt zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht ddaar overlijdt hij op 20 juli 1944.

Zijn graf is op de Oude Begraafplaats aan de Apeldoornseweg in Vaassen.
Ieder jaar 4 mei als Nederland zijn oorlogsslachtoffers herdenkt staan we tijdens de stille omgang even stil ook bij zijn graf. 3
Dit jaar zal dat door Covid-19 voor de tweede keer anders zijn.

“Broken Wings ’40-‘45” Jan Duinstee/Hans Achterbergh