Stichting Broken Wings eert omgekomen Amerikanen met plaquette
Tijdens een korte plechtigheid is dinsdag 12 april op de Renderklippen bij Epe een plaquette onthuld
die herinnert aan de vliegtuigcrash van de Amerikaanse bommenwerper B17 op 11 januari 1944 nabij het voormalige Hotel de Witte Raaf. Er werd een minuut stilte gehouden en er was een eresaluut van oud-mariniers onder leiding van commandant Jaap van Huffelen.
De plaquette is te vinden aan de achterzijde van de plattegrond van natuurgebied de Renderklippen en is gerealiseerd door de Stichting Broken Wings ’40-’45 die dit jaar het 25-jarig jubileum viert. De daadwerkelijke onthulling werd gedaan door een ooggetuige van toen, die het neerstorten van de bommenwerper zag gebeuren.
Het toestel – een zogeheten Flying Fortress – stortte op deze plek neer nadat het in de lucht door de Duitsers onder vuur was genomen. Daarbij kwamen negen jonge bemanningsleden in de leeftijd van 19 tot 25 jaar om het leven. De enige overlevende, tweede luitenant Lloyd G. Crabtree wist zich met zijn parachute in veiligheid te brengen.
De crash werd destijds gezien door de toen 11-jarige Derk Albert Eilander uit Heerde, die door Broken Wings-voorzitter Adrie Pol was gevraagd de plaquette te onthullen. De inmiddels 90-jarige Eilander nam de aanwezigen mee in wat hij had gezien. Hoe drie Duitse jagers de B17 in de lucht doorzeefden en dat de toen 27-jarige Crabtree met zijn parachute landde op het dak van een boerderij in Heerde en hoe hij later door Duitse militairen krijgsgevangen werd genomen.
Adrie Pol richtte ook nog enige woorden tot de toehoorders: ,,Het feit dat we dit jaar in Nederland herdenken dat we al 77 jaar in vrijheid leven, vervult ons met grote dankbaarheid. Tegelijk beseffen we dat vrijheid bepaald een vanzelfsprekende waarde is. Het geeft ons een extra stimulans om bij deze herdenking niet alleen stil te staan bij de inzet en het ultieme offer van deze moedige geallieerde vliegers, maar ook om de boodschap van vrede, vrijheid en veiligheid in de toekomst te blijven doorgeven.’’
(tekst en foto’s: T. van der Schouw)