De laatste vlucht van de Lancaster LL 840
In de aanloop naar de viering van de bevrijding van Nederland, binnenkort 80 jaar geleden, wordt door stichting Broken Wings en Cultuur Historisch Museum Oene een herdenking voorbereid ter herinnering aan de bemanning van de Britse R.A.F. Lancaster LL 840 die op 22 juni 1944 neerstortte in Oenerbroek, nabij de Bartjesbrug in Oene.
Als de 7 bemanningsleden van de Britse R.A.F. Lancaster onder commando van majoor Jack ‘King’ Cole na voltooiing van hun missie in Duitsland in de nacht van 21 op 22 juni 1944 op de terugweg zijn naar Engeland wordt hun toestel nabij Bocholt onder vuur genomen door Duits afweergeschut. Als het toestel uiteindelijk brandend neerkomt ten oosten van Oene hebben 6 vliegers het toestel met hun parachute verlaten maar blijken de twee staart- schutters John Lane en Frederick Shorter de crash niet te hebben overleefd. Beide vliegers werden in Epe begraven.
Drie vliegers worden door de Duitsers gevangen genomen en overgebracht naar ‘Prisoner of War’ kampen in Polen, twee vliegers vinden onderduikadressen op de Veluwe, o.a. ‘Het Verscholen Dorp’ in Vierhouten. Allen keren na maanden van omzwervingen naar Engeland terug.
Kenneth Ingram komt met zijn parachute neer in de omgeving van Oene en vindt via verzetsgroep ‘Narda’ een onderduikadres in Apeldoorn. Dit onderduikadres wordt verraden en Kenneth Ingram wordt op 2 oktober 1944 samen met een Amerikaanse vlieger en 5 verzetsmensen gefusilleerd. Kenneth Ingram werd begraven in Heidehof te Ugchelen.
Op 14 juni geeft Adrie Pol, voorzitter van stichting Broken Wings ’40 – ’45, een gastles voor leerlingen van groep 7/8 van CBS De School met de Bijbel en OBS De Bongerd.
Op 22 juni wordt om 11.00 uur een herdenking gehouden bij het monument in aanwezigheid van Mrs Kate Gilbert- Beresford en haar man Keith, nabestaanden van Arthur Beresford, een van de vliegers. Na afloop wordt in Cultuur Historisch Museum Oene een expositie geopend die gewijd is aan de crash op basis van gegevens die Teunis Nooteboom en Jan Kiesbrink verzamelden voor hun boek ‘Angst en spanning in Oene’. De opening wordt verricht door Teunis Nooteboom.
Belangstellenden zijn van harte welkom zowel bij de herdenking als bij de opening van de expositie. De expositie is tot september 2024 te bezichtigen.